7 potravín pre zdravý vývin mozgu

Potraviny, ktoré deti konzumujú, sú dôležité pre ich zdravý fyzický vývin. To isté platí aj pre vývin ich mozgu a kognitívnych schopností.

„Prvé roky sú rozhodujúce pre vývin mozgu a to, čo deti jedia, ovplyvňuje pozornosť a kognitívne schopnosti,“ hovorí psychiatrička Drew Ramsey, MD, spoluautorka knihy Diéta šťastia ( v orig. The Happiness Diet) .

Týchto 7 potravín môže deťom pomôcť zostať pozornými a ovplyvniť vývin ich mozgu v budúcnosti.

  1. Vajcia

Vajcia sú jednou z najuniverzálnejších a najvýživnejších potravín, ktoré existujú. Vajcia sú skvelým zdrojom bielkovín, ktoré môžu pomôcť udržať vaše dieťa dlhšie sýte, udržovať jeho energetickú hladinu a umožniť mu sústrediť sa na dlhšiu dobu. Sú tiež bohaté na vitamín A a D a obsahujú luteín a zeaxantín, ktoré podporujú zdravé videnie. Dajte pozor, aby vaše dieťa zjedlo celé vajíčko, nielen bielko, pretože väčšina výživy sa nachádza v žĺtku. Bielkoviny a živiny vo vajciach pomáhajú deťom sústrediť sa.

Tipy na servírovanie: Miešané vajcia naservírujte do celozrnnej tortilly a podávajte ich ako sýte raňajky alebo neskoré popoludňajšie občerstvenie. Kombinácia proteín-sacharid nasýti deti až do nasledujúceho jedla bez energetického nárazu vyvolaného cukrom. Môžete tiež vyskúšať podávať sendviče s vajíčkovým šalátom alebo niekoľko plnených vajec.

  1. Grécky jogurt

Tuk je dôležitý pre zdravie mozgu , hovorí Laura Lagano, RD. Plnotučný grécky jogurt (ktorý má viac bielkovín ako iné jogurty) môže pomôcť udržiavať mozgové bunky v dobrej forme na odosielanie a prijímanie informácií.

Tipy na servírovanie: Pripravte si grécky jogurt so zábavnými mixmi: cereálie s najmenej 3 gramami vlákniny a čučoriedky s dávkou výživných látok nazývaných polyfenoly. Čipsy z tmavej čokolády sú ďalšou možnosťou. Obsahujú tiež polyfenoly. Predpokladá sa, že tieto výživné látky udržujú myseľ bystrú pri prechode prietoku krvi do mozgu .

  1. Šaláty, kel a špenát

Množstvo folátov a vitamínov, ktoré sa nachádzajú napríklad v špenáte alebo v kele súvisí s nižšou pravdepodobnosťou výskytu demencie v neskoršom živote. Kel je super jedlo plné antioxidantov a ďalších vecí, ktoré napomáhajú rastu nových mozgových buniek.

Tipy na servírovanie: Servírovať zeleninu niektorým deťom je pre rodičov veľkou výzvou. Namiesto podávania šalátu teda možno budete chcieť vyskúšať niekoľko rôznych nápadov:

  • Namixujte špenát alebo kel do smoothies.
  • Pridajte špenát na omeletu alebo do lasagní.
  • Vyskúšajte netradičné spôsoby prípravy, napríklad pečený kel. Kel nakrájame, pokvapkáme olivovým olejom a troškou soli a dáme piecť.
  1. Ryby

Ryby sú dobrým zdrojom vitamínu D a omega-3 kyselín, ktoré chránia mozog pred poklesom duševných schopností a stratou pamäti . Losos, tuniak a sardinky sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

„Čím viac omega-3 môžeme do mozgu dostať, tým lepšie bude fungovať a tým lepšie sa deti budú môcť sústrediť,“ hovorí Bonnie Taub-Dix, RD, autorka knihy Prečítajte si ju skôr, ako to zjete .

Tipy na servírovanie: Grilujte a ponúknite dieťaťu omáčku na namáčanie, pridajte ryby do tacos alebo pripravte sendviče z tuniaka.

  1. Orechy a semená

Orechy a semená plné bielkovín, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálov môžu zlepšiť náladu a udržať váš nervový systém pod kontrolou.

Tipy na servírovanie:

  • Môžete siahnuť po arašidovom masle, alebo si môžete kúpiť alebo vyrobiť aj slnečnicové maslo. Slnečnicové semená sú bohaté na foláty, vitamín E a selén a sú bezpečné pre tých, ktorí sa musia zaobísť bez orechov (napríklad kvôli alergii). Ak vaše deti nedokážu zjesť samotné semiačka, použite nátierku na celozrnné sušienky alebo chlieb.
  • Pripravte si pesto: Orechy v kombinácii s olivovým olejom a tmavou listovou zeleninou vytvárajú zdravú a chutnú omáčku, ktorú môžete podávať napríklad aj k celozrnným cestovinám.
  1. Ovsené vločky

Ovsené vločky bohaté na bielkoviny a vlákninu pomáhajú udržiavať srdce a mozgové tepny čisté. V jednej štúdii sa deťom, ktoré jedli ovsené vločky, darilo lepšie plniť školské úlohy spojené s pamäťou ako deťom, ktoré jedli sladké cereálie. Ovos obsahuje veľa rozpustnej vlákniny, čo je typ vlákniny, ktorá udržuje vaše dieťa dlhšie sýte. Sú tiež zdrojom vitamínov B, vitamínu E, draslíka a zinku, ktoré pomáhajú ich telám a mozgom fungovať dobre. Na rozdiel od sladkých raňajkových cereálií ovsené vločky nezvyšujú hladinu cukru v krvi vášho dieťaťa (alebo ho nezrazia), ale naopak mu dodávajú stálu dávku energie celé ráno, najmä ak sú spojené s bielkovinami (mlieko, jogurt a / alebo orechy a semená) .

Tipy na servírovanie: Pridajte škoricu . Výskum ukazuje, že zlúčeniny v tomto korení môžu chrániť mozgové bunky.

  1. Jablká a slivky

Deti často túžia po sladkom, najmä keď sa cítia malátne. Jablká a slivky sa dajú dobre naservírovať aj v obedových boxoch a obsahujú kvercetín, antioxidant, ktorý môže bojovať s poklesom duševných schopností.

Tipy na servírovanie: Vláknina a vitamíny sú často aj v šupke ovocia, preto si kúpte v bio kvalite, dobre umyte a dajte ovocie do misky na rýchle občerstvenie. Ďalšou možnosťou sú obľúbené ovocné celozrnné koláče (na ktoré tiež môžete poukladať ovocie až po upečení a dopriať si tak čerstvé ovocie aj v koláči).

 

Zdroje:

https://www.sarahremmer.com

https://www.webmd.com

Článok publikovaný aj na portáli mamaaja.sk